Wanneer je traumatische dingen meemaakt in je leven…

Wanneer je iets heel naars meemaakt (en dat hoeft echt niet altijd een grote traumatische gebeurtenis te zijn!), schieten je hersenen in overlevingsmodus. Wat enorm nuttig is, op dat moment in ieder geval. Je hebt waarschijnlijk dan ook weinig emoties ervaren op het moment dat het traumatische of nare je overkwam. Logisch, want op dat moment schreeuwden je hersenen: ‘Ga weg uit deze situatie!! Vlucht, of vecht, overleef!’ Dan is er even geen ruimte of energie om verdrietig of bang te zijn. Dat komt later wel.

Ondanks dat het op dat moment nuttig was dat je hersenen in overlevingsmodus gingen, zit je (soms maanden of jaren) later met de gebakken peren helaas… Want de herinnering aan de nare situatie kan door de shock op een verkeerde manier zijn opgeslagen in je geheugen. Dat wil zeggen: doordat de herinnering aan de nare situatie langere tijd is onderdrukt en onbewust is weggestopt (het was nu eenmaal te naar om eraan te denken), zijn je emoties nu heel hevig geworden! Vergelijk het eens met het volgende: stel je een pan met kokend water voor, waarop je een deksel doet om het kokende water in bedwang te houden. Lange tijd kan de deksel goed op de pan blijven, maar als het water steeds heter wordt en gaat koken en borrelen, knalt de deksel er opeens af! En dat is alles behalve fijn. Dit wilde je helemaal niet!

 

Veel voorkomende klachten:

Bij dit soort stress en trauma’s kun je pittige klachten ervaren. Je bent momenteel misschien snel boos, prikkelbaar tegen je kinderen of partner, snauwt meer dan normaal, slaapt slecht. Ook kan het zijn dat je nu steeds moet denken aan de nare situatie van toen. misschien heb je zelfs ‘flashbacks’: zie je de situatie steeds maar weer voor je terwijl je er helemaal niet aan wilt denken!

Daarnaast kan het zijn dat je nachtmerries hebt die te maken hebben met wat er destijds is gebeurd. Welke klachten dan ook, je wilt er vanaf want je bent het zat met je steeds maar zo te voelen. EMDR is dan een goede effectieve behandelmethode.

 

Wat doe je met EMDR?

De EMDR sessies zien er globaal als volgt uit:

  • We starten de eerste EMDR-sessie met het in kaart brengen van de nare gebeurtenis/situatie. Jij vertelt zoveel als je kan en wilt over wat er is gebeurt (ik dwing je nergens toe, dus wees daar absoluut niet bang voor!)
  • De volgende sessies gaan we aan de slag met de EMDR-techniek, waarbij jij zelf aan de situatie terugdenkt en je tegelijkertijd met je ogen mijn handbewegingen volgt. Het klinkt misschien als een gekke techniek, maar het is erg effectief.

EMDR therapie Arnhem Zuid Jamila Ekkel

En hoe werkt het?

Sowieso is het belangrijk dat je de herinnering bewust gaat ophalen en leert er weer naar te kijken en het te (door)voelen. Daarnaast zorgen jouw oogbewegingen ervoor dat de emotionele ‘lading’ (je angst of verdriet bijvoorbeeld) van de herinnering verminderd of zelfs verdwijnt. Dit is gebleken uit heel recent onderzoek (2017). Het gebied in je hersenen die je emoties regelt, wordt dan namelijk tijdelijk verstoord doordat je met je ogen mijn hand volgt. Sorry dit klinkt nog steeds een beetje ‘vaag’ misschien, maar geloof me: zelfs na 1 behandelsessie van een uur kan de emotie al wat minder worden.

 

Het lijkt misschien gek: een trauma vergeten door je ogen te bewegen. Maar het kan echt.

 

Heeft EMDR ook bijwerkingen?

Ja, je kunt zeker last hebben van bepaalde bijwerkingen na afloop van de sessie(s), maar ik kan je helpen om daar goed mee om te gaan. Meestal trekken de bijwerkingen na een paar dagen weg, maar maak je niet ongerust als dit wat langer duurt, het hoort er tijdelijk even bij en kan een teken zijn dat je hersenen de boel als het ware ‘aan het opruimen zijn’.
Wat je kunt merken na de sessies is het volgende:
– hoofdpijn
– erg moe
– tijdelijk wat emotioneler
– veel dromen
– onrustig slapen
– onrustig gevoel (in het algemeen)

 

Ik vind het alsnog erg spannend, maar wil wel graag van mijn klachten af…

Dat kan natuurlijk, geen enkel probleem. Kom gerust eens een half uurtje langs om kennis met mij te maken. De eerste afspraak is geheel gratis en vrijblijvend, en om het je makkelijk te maken: je kunt op ieder moment van de dag (ook ‘s avonds en ‘s nachts als je een nachtuil bent) online in mijn agenda een kennismakingsgesprek van 30 minuten inplannen. De agenda is hier te vinden: https://vocarearnhem.youcanbook.me

Uiteraard mag je ook bellen naar: 026 – 213 61 20 of mail naar: info@vocare-arnhem.nl

Stel gerust je vragen, ik beantwoord ze graag.

[BELANGRIJK:] Ik neem vanaf nu alleen nog mensen in behandeling voor enkelvoudig trauma – dat wil zeggen: nare, traumatische situaties die één keer zijn gebeurd. Voor meervoudig trauma (dus: nare situaties die vaker dan 1x zijn voorgekomen in jouw leven, bijv. langdurig pesten) wil ik je graag doorverwijzen naar mijn collega, Jedidja Borkent (haar locatie bevindt zich slechts enkele straten van mijn praktijk vandaan). Mocht je twijfelen over jouw situatie, mail mij dan gerust: jamila@vocare-arnhem.nl